Hrana

Hipokrat: “Neka hrana bude lijek tvoj, a lijek neka bude hrana tvoja.”

Hrana nas izgrađuje, daje nam energiju, utječe na nas na biološkoj i psihičkoj razini. Svaki obrok može promijeniti vašu snagu, raspoloženje i emocije. Često je ona jedina utjeha kad smo nesretni, osamljeni, neraspoloženi i njeno konzumiranje utječe na naše zdravlje. Pravilnim izborom namirnica možemo poboljšati svoje tijelo, um i raspoloženje, a nepravilnim izborom namirnica možemo izazvati bolesti u svome tijelu. Lijekovi mogu pomoći, ali kad postanemo toliko bolesni, da nam ni lijekovi više ne mogu pomoći, jer se bolest uporno vraća, kada nam više ni biljni pripravci ne mogu pomoći, shvatiti ćemo na kraju da jedino ono što nam može pomoći je promjena prehrane. Prehrana je ključ svega, ona  uz tjelesnu aktivnost  (rad) čini onu komponentu u vašem životu koja vam omogućuje kvalitetan, zdrav i dug život.

Davno je to otkrio Hipokrat s Kosa (o. 460. pr. Kr.– 380. pr. Kr.) najpoznatiji antički grčki liječnik, otac znanstvene medicine svih vremena, čija izreka o hrani treba biti temelj na kojem se zasniva zdrava prehrana.

Unosom dobre energije iz hrane možemo obnoviti svoju energiju. Kada što jesti i kako, samo je dio onoga što je potrebno znati, da bi hrana koju izaberemo i konzumiramo nam dala pozitivnu energiju i vodila nas prema zdravlju.